Historien om roma

Det ligger mange gode historier bak en brusfabrikk som er over hundre år. Alle produktene som kom og gikk. Alle menneskene som har arbeidet og gjort sitt.

Grunnlegger av Roma Mineralvannfabrikk, Martin Bergersen var i 1916 agent for Schous Bryggeri og Løiten Brænderi. Varene ble den gang sendt med jernbanen fra Oslo og solgt i Lillestrøm og omegn. Bedriften hadde hele tiden en jevn og fin salgsøkning, og ble agent for Jarlsberg Mineralvann AS og forhandlet blant annet Coca Cola.

Roma Mineralvannfabrikk ble etablert i Teatergata 7 i Lillestrøm i 1920. Grunnlegger Martin Bergersen var en del av en bølge av nyetableringer – på hver en liten knatt dukket det opp små brusfabrikker. Det var brusfabrikk på Sørumsand, brusfabrikk i Eidsvoll, brusfabrikk i Askim og i enhver liten bygd og by i landet. Slik mikrobryggeriene preger dagens landskap, var bølgen av små brusfabrikker et symbol på entusiasmen for de boblende drikker og for ønsket om å gjøre det selv. 

Brusproduksjonen foregikk i begynnelsen i et lite kjellerlokale på 60m2 i Teatergata 7 i Lillestrøm, og ble senere flyttet til en egen brusfabrikk i bakgården. Morten Bergersen tok over for sin far i 1963, og bare få år senere tok bruseventyret fabrikken til ekspandering og nye og større lokaler i Nordahl Brunsgate 18, like utenfor Lillestrøm sentrum.

I nye lokaler satset Morten på ny teknologi, og et nytt konsept basert på levering til spesialbutikker for øl og mineralvann med utkjøring av hele billass pr. utsalg. Dette som en del av en frisk satsning i kampen mot stadig større og mektigere internasjonale konkurrenter. Ideen var å tilby kunden innkjøp av mineralvann og andre drikkevarer rasjonelt og rimelig, samtidig som man beholdt det gode kvaliteten.

Læren om produksjon av drikkevarer har gått i arv, og noen av de opprinnelige oppskriftene er fremdeles i bruk. Daglig leder Marianne Bergersen og kom inn i bedriften på 80-tallet, og Mariannes barn Katrine, Martin og Fredrik begynte sitt arbeide på fabrikken i 2005. Sammen er de i dag stolte tredje- og fjerde generasjons innehavere av brustradisjoner på Roma Mineralvannfabrikk i Lillestrøm – den siste lille brusfabrikken i Norge.

Generasjonsskifte i Roma Mineralvannfabrikk

Etter mer enn to tiår på topp ønsker Marianne Bergersen å trekke seg tilbake fra stillingen som daglig leder for Roma Mineralvannfabrikk. Katrine Bergersen Klemp overtar driften som 4. generasjon Bergersen.

Les mer »

Nettstedet bruker cookies for å bedre møte dine forventninger. Hvis du ikke aksepterer cookies, kan du deaktivere den i innstillingene til nettleseren din. Men det er en risiko for at enkelte funksjoner på roma.no ikke vil fungere korrekt.